Building your audience with images

Het kan heel makkelijk zijn voor bedrijven om online een publiek te creëren. Voor een kleine €50 koop je al 8000 fans voor je Facebook pagina of doe er een tientje bij en je hebt 15.000 extra volgers op je Instagram pagina. Maar is dat wat je wil en wat heb je eraan? Interessanter in mijn beleving is hoe je een follower base creëert met daadwerkelijk echte fans/followers en welke factoren daar nou aan bijdragen. Alle marketeers hebben daar, vaak uit eigen ervaring, hun eigen opvatting over. Echter, wetenschappelijk bewijs wat nu wel of niet werkt is moeilijk te vinden. Dat is in een notendop het doel van mijn onderzoek geweest om in samenwerking met LiveWall de studie marketing management af te ronden op de Universiteit van Tilburg.

 

Door Fortune 500 bedrijven, met een actief Instagram account, van 24 augustus tot 29 september 2014 te monitoren, is er een database samengesteld die alle posts, foto’s en informatie omtrent het aantal followers van deze bedrijven omvat. De factoren die zijn onderzocht, zijn de hoeveelheid berichten dat een bedrijf posts per dag (frequency), het aantal keer dat een bedrijf genoemd wordt per dag (electronic word-of-mouth), de hoeveelheid likes die een foto krijgt, de hoeveelheid hashtags die een bedrijf toevoegt aan de post en de verschillende kleurcontrasten in de foto’s.

 

Ten eerste is er een duidelijk positief verband tussen de hoeveelheid foto’s die een bedrijf plaatst per dag en de stijging van het aantal volgers. Ondanks de vergrote kans dat consumenten een bedrijf ontvolgen als ze te veel berichten plaatsen, blijkt toch dat, hoe meer ze plaatsen, tenminste op Instagram, des te groter de kans op meer volgers. Misschien is het wat overdreven om net als een van de bedrijven 18 foto’s op een dag te plaatsen, maar aangezien het gemiddelde op minder dan 1 bericht per dag ligt is hier nog wel wat ruimte voor verbetering. De reden voor de “meer is beter” conclusie kan zijn dat een bedrijf niet meer opvalt of verdwijnt in de menigte, aangezien de consument gemiddeld 822 gebruikers volgt op Instagram. Dit betekent dat buiten dat een bedrijf wil opvallen met de post die ze uploaden, vaak meerdere posts nodig zijn om daadwerkelijk gezien te worden door de consument.

 

Consumenten gebruiken maar al te graag merken en bedrijven om hun foto’s te beschrijven of in sommige gevallen is het een van de 30 hashtags om maar meer gezien te worden. Dit onderzoek toont aan dat het noemen van het bedrijf (bijv. #nike, #starbucks etc.) door de consument positief is voor het desbetreffende bedrijf. Het zorgt eigenlijk voor gratis publiciteit voor het bedrijf en vergroot de kans op extra volgers. Zo wordt Nike op meeste dagen meer dan 100.000 keer genoemd en kregen zij er gemiddeld per dag tien tot vijftien duizend volgers bij. Natuurlijk is dit niet de enige reden, maar wel een van de verklarende factoren waar bedrijven rekening mee zouden moeten houden.

 

Waar de hashtags van anderen een positieve invloed hebben op de volgers van het bedrijf, blijken de hashtags die een bedrijf zelf toevoegt aan een post het tegenovergestelde effect te hebben. Hoe meer hashtags een bedrijf toevoegt aan hun post, hoe minder likes de post zal ontvangen. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat hashtags als onprofessioneel gezien worden in het bedrijfsleven en een veelvoud hiervan een schreeuw voor likes zijn.

 Meest gelikete foto (Nike 203.184 likes)

Meest gelikete foto (Nike 203.184 likes)

 

De hoeveelheid likes die een post ontvangt, vergroot de kans op volgers. Dit heeft te maken met de manier waarop Instagram de gelikete foto’s in een overzicht laat zien aan degenen die jou volgen. Echter buiten dat de content van de foto logischerwijs een grote invloed heeft op de hoeveelheid likes, blijkt ook het kleurgebruik in een foto de kans op likes te vergroten. 

 

Zo zorgt de dominantie van een aantal aangrenzende kleuren, in de kunst theorie “Farbe an sich” genoemd, voor een stijging in de hoeveelheid likes een post ontvangt. Deze uitkomst geldt ook voor posts met een hoog licht-donker contrast ten opzichte van laag licht-donker contrast. De kleurcontrasten zorgen er waarschijnlijk voor dat de foto meer opvalt tussen de massa en verklaren daardoor de invloed op het aantal likes.

 Hoog licht-donker contract, Officedepot

Hoog licht-donker contract, Officedepot

 

Om het meeste uit uw foto’s en berichten te halen en op te vallen in de massa, loont het dus meer tijd te steken in de content die u plaatst.

 

Indien u meer informatie wil over hoe de effectsterkte van de factoren bijvoorbeeld verschilt per industrie of het volledige onderzoek wil lezen kunt u mailen naar info@livewall.nl.

 

 

Door: Sjors

Tags: